Biografija

Helika je trip-pop glazbeni projekt. Kreirao ga je i vodi Dario Jazbec Hrvatin, odnosno ja.

Počeci

Helika je počela kao moj one-man-project u Zagrebu.

Glavna inspiracija za odabir imena Helika je da se radi o vrsti nadnaravne moći koju su Kwakiutl (sjevernoamerički indijanski narod) šamani koristili za liječenje ljudi. To je još i ime Jupiterovog mjeseca, a na umjetnom Glosa jeziku znači “spirala”.

Prva faza uključivala je snimanje velikog broja kućnih demo uradaka. Live nastupi su se uglavnom događali u Booksi, petkom.

Nakon toga, slijedila je suradnja s režiserom Lukom Rukavinom na glazbi za njegove kratke igrane filmove.

U isto vrijeme, skladam i snimam demo verziju konceptualnog albuma “Karmapolis”, koji još čeka na studijsko snimanje i izdavanje.

“Djeca kiše”

2007. godine, trbuhom za srcem, preselio sam se u Sloveniju, u malo mjesto zvano Šentilj, blizu Maribora. U tom trenutku, Helika se počela ostvarivati kao konkretniji projekt i dobiva formu “benda”. Prvo mi se pridružio Andrej Hrvatin na udaraljkama, u čijem smo Satoration studiu počeli i snimati album “Djeca kiše”. Andrej je zajedno samnom i producirao ploču.

Malo nakon toga, na basu nam se pridružio Marko Širec (Coma Stereo), te smo u toj postavi snimili kompletan album. Kao gosti, pojavili su se još: Sašo Stamatovski (analogni sintesajzer na “MI3L”), Petra Onderufova (čelo na “Saudade”) i Tomaž Gajšt (truba na “Na izmaku snaga”).

Album je sniman par godina, te je konačno službeno objavljen 2015. godine pod okriljem izdavačke kuće Dallas Records. Izdanje je financiralo i moralno podržalo Hrvatsko kulturno društvo Maribor.

Baš u to vrijeme, postava se počela mijenjati te nam se na violini pridružila Špela Huzjak. Nakon nekoliko odličnih nastupa u ovom sastavu, iz benda odlazi Marko Širec.

Helika 2.0

U tom trenutku, na basu nam se pridružuje Stojan Kralj te malo iza toga Aljaž Tulimirović na gitari. Ovo je upotpunilo postavu Helike koja je takva ostala do odlaska na pauzu.

U ovom sastavu, projekt još više dobiva na live zvuku, što utječe i na stvaranje nove glazbe. Nova iskustva ponajviše se vide u 3 singla izdana u ovoj postavi. “Jutro” i “Tudi zdaj” na slovenskoj alternativnoj kompilaciji Rokerji Pojejo Pesnike, te samoizdani single “Snovolovci”. Prve dvije pjesme označuju i nešto novo za projekt jer su otpjevane na slovenskom jeziku. Riječi dva slovenska pjesnika u pitanju uglazbio je čitavi bend zajedno.

Pauza

Nakon odličnih svirki, puno zabave, fenomenalnog vremena u studiju, odlučio sam da trebam pauzu i stavio Heliku u frižider. Jednostavno nisam imao dovoljno vremena da se posvetim projektu na način na koji on i naravno Špela, Andrej, Stojan i Aljaž to zaslužuju.

Ali Helika definitivno još postoji. Ja još uvijek skladam a na lageru čekaju 3 u potpunosti napisana albuma. U kojem obliku i postavi će oni biti snimljeni i predstavljeni – nemam pojma. Vidjet ćemo kada dođe vrijeme za to. U međuvremenu, na podstranici Muzika možeš poslušati nešto dodatnih singlova i snimke iz drugih projekata koje smo radili.